De woning

Het ontwerp

Het ontwerp is simpel. Hier heb ik heel erg bewust voor gekozen.

Omdat je een beperkte ruimte hebt en om die ruimte zo optimaal te gebruiken is alles recht toe recht aan. Dit helpt ook om kosten en materiaalverspilling in te perken.

Het dak is ook plat om die redenen en het geeft meer vrijheid om de zonnepanelen in de richting van de zon te plaatsen, mocht het niet mogelijk zijn om de woning te plaatsen, zoals in mijn concept met de glasgevel naar het zuiden.

In de zuidgevel is veel glas geplaatst om de woonkamer/keuken licht te houden en om in de winter extra warmte binnen te krijgen. Om de zomerhitte buiten te houden wordt een vaste zonwering geplaatst en is het glas voorzien van een zonwerende folie.

De bekleding van de woning is van hout. In het concept is voor een 2-tone gekozen. Aan de zuid en westgevel zijn het eiken planken en de noord en oost-gevel is voorzien van thermowood. Deze sluit wat kleur betreft beter aan bij de finti passiefkozijnen. De keuze is echter vrij om voor een andere houtsoort, houtvorm of zelfs stukwerk of kurk als afwerking te kiezen. De kleur is natuurlijk ook vrij. Het meeste hout kan onbehandeld toegepast worden en zal natuurlijk vergrijzen, maar het kan ook voorzien worden van een transparante laag of een kleur naar keuze om zo de woning een eigen identiteit te geven.

De plattegrond

Omdat het opp. klein is (35m2) was het belangrijk om te zorgen dat de woning logisch loopt en dat je nergens het gevoel hebt dat je echt in een klein huis bent.

De entree is daarom wat ruimer opgezet, zodoende om hier alle technische installaties in kwijt te kunnen, waaronder de warmtepomp (het hart van het huis). Daarnaast is er plaats voor een wasmachine, droger en is er een garderobe gedeelte.

Tevens bevindt zich in de entree de toegang tot het toilet. Vanuit duurzame overweging kies ik ervoor om een droogtoilet te gebruiken. Dit toilet gebruikt geen water en is daardoor erg milieuvriendelijk. De ontlasting kan gecomposteerd worden. Als optie kan ook voor een normaal toilet gekozen worden.

Vanuit de entree komt je in de keuken terecht. De keuken is ruim opgezet en heeft een max. lengte van ongeveer 4 m. De keuken is vrij te kiezen. Een basisontwerp voor een houten ikea-keuken is beschikbaar.

Vanuit de keuken kom je in de woonkamer, met veel glas op het zuiden, zodat het erg licht is binnen en je een mooi vrij uitzicht naar buiten hebt. De woonkamer is naar eigen inzicht in te richten (de plattegrond is slecht een suggestie).

Terug via de keuken kom je in de slaapkamer waar ruimte genoeg is aan de rechterkant om over de gehele lengte kastruimte te creëren.

Via de slaapkamer kom je in de badkamer, voorzien van een douche en wastafel.

De constructie van de woning

De fundering van de woning gaat in overleg, het een en ander is afhankelijk van de grondsoort en de eisen vanuit de gemeente en of de woning vast aan de fundering moet zitten of niet. De voorkeur gaat uit naar stalen schroefpalen, omdat deze het minste impact op de grond hebben. Mocht de woning verplaatst of afgebroken worden aan het einde van zijn levensduur dan kunnen deze palen simpel uit de grond gedraaid worden. Dit in tegenstelling tot betonnen funderingen waar veel energie voor nodig is om dit te slopen.

Op de fundering komt een stalen frame te liggen. Dit zorgt er tevens voor dat de woning mee kan verhuizen naar een andere locatie. De staalconstructie zorgt dat de woning met een kraan opgepakt kan worden en op een trailer geplaatst wordt en naar een andere locatie gereden kan worden.

Op het stalen frame komt een vloer met Steico houten I-liggers met daartussen Gutex houtvezelisolatie. De vloer heeft een isolatiewaarde van 7,1 m2K/W.

De wanden bestaan uit een houtskelet met daartussen eveneens Gutex houtvezelisolatie. De wanden hebben een isolatiewaarde van 6,1 m2K/W.

Het dak is eveneens opgebouwd met Steico houten I-liggers met daartussen Gutex houtvezelisolatie. Het dak heeft een isolatiewaarde van 8,5 m2K/W.

Op het dak komt een losliggende EPDM-dakbedekking met een laag grind als ballast.

Alle kozijnen zijn passiefkozijnen en voorzien van triple-beglazing.

De installatie

Het hart van de woning en de installatie is de Daikin warmtepomp. Deze zorgt voor warm water, vloerverwarming en in de zomer koelt deze de vloer eveneens.

De warmtepomp werkt via het lucht/water principe wat betekend dat het via een buitenunit lucht gebruikt om warmte op te wekken. De warmtepomp heeft een voorraadvat van 180l voor warm water. Ruim voldoende voor 2 personen.

De verwarming van de woning gebeurd d.m.v. vloerverwarming met water als warmtedrager. Door een slim droogbouwsysteem kan dit de warmte vrij snel afgeven, afhankelijk van de afwerking van de vloer.

De douchebak heeft een warmteterugwinning installatie waardoor het warme afvalwater helpt het koude toevoerwater extra voor te verwarmen, waardoor minder warm water nodig is wat voor de nodige energiebesparing leidt. Tevens is de douche voorzien van een waterbesparende douchekop die zorgt voor een min. verbruik aan water tijdens het douchen.

De ventilatie in de woning gebeurd d.m.v. de Fresh-r ventilatie-unit. Een zeer slim ventilatiesysteem dat de koude verse buitenlucht voorverwarmd d.m.v. de warme binnenlucht die het naar buiten afvoert. Dit zorgt voor een minimaal warmteverlies in de woning, waardoor je nog minder hoeft te stoken. Het systeem wordt gestuurd door het CO2 en vochtigheidsniveau in de woning. Als deze worden overschreden gaat het systeem automatisch aan om de waardes aangenaam te houden.

Afwerking

De afwerking van de wanden en plafonds in de woning bestaat uit leemstuc. Leemstuc heeft een zeer natuurlijke uitstraling, is ademend en zorgt voor warmteopslag dat voor een betere warmteverdeling in de woning zorgt.

In de natte ruimtes en entree wordt luchtzuiverende gips toegepast om de wanden en plafonds te stukken.

Naar keuze kan ervoor gekozen worden om de wanden/plafonds te schilderen met een leemverf.

De vloer is naar eigen keuze te bepalen. De voorkeur gaat uit naar tegels, omdat deze wat langer de warmte van de vloerverwarming vasthoudt. Maar er kan ook gekozen worden voor een andere afwerking.

De deuren zijn naturel grenen en zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Het toegepaste model is te zien op de 3d-impressie van de woning. De andere modellen zijn tegen meerprijs verkrijgbaar.

Voor het schakelmateriaal is gekozen om schakelaars toe te passen van Silvalux. Dit is schakelmateriaal dat van eikenhout is gemaakt, om zo ook de natuurlijke uitstraling te hebben bij de schakelaars. Het overige schakelmateriaal is busch-jaeger schakelmateriaal, kleur en model in overleg.

Badkamer en keuken zijn geheel naar eigen smaak af te werken.

Kosten

Er zijn 3 varianten op basis van installatie en EPC.

Variant 1 is de Naturis recreatie voor gebruik als recreatiewoning en heeft een EPC-waarde van 0,5.

Deze woning heeft elektrische vloerverwarming, een warmtepomp voor warm water, zonnepanelen en een normaal ventilatiesysteem

Prijs € 83.545,-

 

Variant 2 is de Naturis bouw deze voldoet aan het bouwbesluit en aan de huidige

EPC-eis van 0,4, deze woning heeft namelijk een EPC-waarde van 0,34.

Deze woning heeft elektrische vloerverwarming, een warmtepomp voor warm water, zonnepanelen en het fresh-r ventilatiesysteem.

Prijs € 86.470,-

 

Variant 3 is de Naturis neutraal en deze is energie-neutraal, deze woning heeft

namelijk een EPC-waarde van -0,1

Deze woning heeft een warmtepomp voor verwarming, warm water en koeling, vloerverwarming, zonnepanelen en het fresh-r ventilatiesysteem.

Prijs € 99.757,-

 

De bovengenoemde prijzen zijn incl. BTW. maar onder voorbehoud van wijzigingen. Voor een gedetailleerd prijsoverzicht graag een mail versturen via het contactformulier. Tevens krijg je dan via mail een presentieboekje van de woning en een complete materiaallijst.